Beknopte geschiedenis en CV

Als zangeres heb ik in basis een klassieke zangopleiding (Conservatorium Rotterdam). In klassieke muziek ligt mijn grootste liefde. Toch heb ik in de vele jaren dat ik al lesgeef, ook ervaring opgedaan met jazz, musical en popzangers.

Vanaf het begin van mijn studie tot de dag van vandaag ben ik, naast mijn werk als zangpedagoge, als uitvoerend zangeres met regelmaat te horen geweest. Hierover kun je meer lezen in bijgevoegde CV.       CV Ellen van der Ham (pdf)

Als zangpedagoge heeft het werken met de klassieke zangmethodiek, in combinatie met de hedendaagse systemen EVTS en CVT, mij in de afgelopen jaren een zeer brede basis gegeven. Op deze basis heb ik sinds het begin van mijn lespraktijk kunnen werken.

Sinds 2013 verdiep ik mij in de Lichtenberger methode. Deze methode gaat uit van ‘klankgestuurd’ zingen (de klank zelf stuurt het zingen). Als zanger is deze ‘klangestuurde’ methodiek voor mij een enorme openbaring en verrijking: ik mag nu ervaren hoe het is om vrij en geïnspireerd, moeiteloos, te zingen. Deze Lichtenberger methode is tevens op mijn wijze van lesgeven van grote invloed. Sedert 2013 ben ik vele keren per jaar een weekend in Duitsland geweest om me op dit gebied te laten scholen, aan het ‘Lichtenberger Institut für angewandte Stimmphysiologie:” en in november 2018 heb ik mijn certificering als Lichtenberger ® Pedagoog behaald.

foto woonkamer

Sinds 1995 heb ik een eigen lespraktijk aan huis in mijn zonnige woning in Ridderkerk, met uitzicht op mijn mooie groene tuin. In deze lesruimte kan men terecht voor privélessen, zowel individueel als samen.

Met ingang van september 2022 ga ik mijn praktijk ook vestigen in het Westerkwartier, in Groningen. In het Fransumer kerkje, https://www.kerkfransum.nl/algemeen  en in het huisje ernaast, waar ik vanaf september ga wonen.  (andere leslocaties in het Westerkwartier zullen nog nader bekend gemaakt worden)

Ook heb ik een grote ervaring opgedaan in het werken met koren en koorgroepen. Zie hiervoor ook mijn aanbod: http://zangenklank.nl/koren-en-koorzangers/

Vanaf 2002 ben ik verbonden geweest aan Kunstencentrum TOON in Gorinchem, dat in het jaar 2013 zijn deuren moest sluiten. Met het docententeam vanuit TOON is toen een doorstart gemaakt. Deze nieuwe organisatie, waar ik ook als zang en klank-pedagoge ben, heet MuziekPunt.

Binnen de organisatie MuziekPunt Gorinchem ben ik de dirigente van het Vocaal Vrouwenensemble “Ackoord!”.

Naast mijn lesruimte in Ridderkerk ben ik als pedagoog ook zelfstandig gevestigd in het gebouw De ULO; centrum voor cultuur, ondernemen en samenleving in Gorinchem.

CV Ellen van der Ham (pdf)