Beknopte geschiedenis en CV

Als zangeres heb ik in basis een klassieke zangopleiding (Conservatorium Rotterdam). In klassieke muziek ligt mijn grootste liefde. Toch heb ik in de vele jaren dat ik al lesgeef, ook ervaring opgedaan met jazz, musical en popzangers.

Vanaf het begin van mijn studie tot de dag van vandaag ben ik, naast mijn werk als zangpedagoge, als uitvoerend zangeres met regelmaat te horen geweest. Hierover kun je meer lezen in bijgevoegde CV.       CV Ellen van der Ham (pdf)

Als zangpedagoge heeft het werken met de klassieke zangmethodiek, in combinatie met de hedendaagse systemen EVTS en CVT, mij in de afgelopen jaren een zeer brede basis gegeven. Op deze basis heb ik sinds het begin van mijn lespraktijk kunnen werken.

Sinds 2013 verdiep ik mij in de Lichtenberger methode. Deze methode gaat uit van ‘klankgestuurd’ zingen (de klank zelf stuurt het zingen). Als zanger is deze ‘klankgestuurde’ methodiek voor mij een enorme openbaring en verrijking: ik mag nu ervaren hoe het is om vrij en geïnspireerd, moeiteloos, te zingen. Deze Lichtenberger methode is tevens op mijn wijze van lesgeven van grote invloed. Sedert 2013 ben ik vele keren per jaar een weekend in Duitsland geweest om me op dit gebied te laten scholen, aan het ‘Lichtenberger Institut für angewandte Stimmphysiologie:” en in november 2018 heb ik mijn certificering als Lichtenberger ® Pedagoog behaald.

Na vele jaren gewoond en gewerkt te hebben in het Zuidhollandse Ridderkerk heb ik met ingang van  september 2022  mijn praktijk gevestigd in het Westerkwartier, in Groningen. In het Fransumer kerkje, https://www.kerkfransum.nl/algemeen  en in het huisje ernaast, waar ik vanaf augustus 2022 woonachtig ben. (zie onderstaande foto)

Daarnaast is er nu ook een ruimte “Klein Hanckema” aan de Kerkstraat in Zuidhorn waar ik op de donderdagavonden les geef.

Naast mijn ervaring als pedagoog op individuele basis, heb ik veel ervaring opgedaan in het werken met koren en koorgroepen. Zie hiervoor ook mijn aanbod: http://zangenklank.nl/koren-en-koorzangers/

Vanaf 2002 ben ik verbonden geweest aan Kunstencentrum TOON in Gorinchem, dat in het jaar 2013 zijn deuren moest sluiten. Met het docententeam vanuit TOON is toen een doorstart gemaakt. Deze nieuwe organisatie, waar ik ook als zang en klank-pedagoge werkzaam geweest ben, heet MuziekPunt.
Binnen de organisatie MuziekPunt Gorinchem ben ik tevens de dirigente geweest van het Vocaal Vrouwenensemble “Ackoord!”.

 

CV Ellen van der Ham (pdf)